Vanilkový krém

Jednoduchý vanilkový krém: Krémová dokonalost za pouhých 25 minut! 🍮✨

 

Tento recept na vanilkový krém je ideálním doplňkem k jakémukoli zimnímu dezertu. Díky jednoduchému postupu a bohaté, krémové chuti přidá ten správný dotek každému crumble, ovocnému koláči nebo pudinku. Ať už ho podáváte teplý nebo vychlazený, tento krém potěší vaše chuťové buňky.


Ingredience:

  • 450 ml mléka 🥛
  • 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, seškrábnutá semínka 🌿
  • 4 středně velká vejce od volně chovaných slepic
  • 2 lžíce cukru krupice

Délka přípravy: 25 minut
Množství: 4 porce


Postup:

  1. Ohřev mléka a vanilky: Do středně velkého hrnce nalijte mléko a přidejte vanilková semínka a lusk. Zahřívejte na mírném plameni, dokud mléko téměř nezačne vařit, poté odstraňte z ohně a nechte 10 minut luhovat, aby vanilka uvolnila svou bohatou chuť.

  2. Šlehání vajec a cukru: Mezitím v misce lehce prošlehejte vejce s cukrem, dokud směs není jemná a propojená.

  3. Spojení směsí: Horké mléko pomalu nalévejte do směsi vajec a cukru, přičemž stále míchejte dřevěnou lžící, aby se ingredience dobře spojily. (Tip: Dělejte to pomalu, aby se vajíčka nezačala vařit.)

  4. Zahuštění: Přelijte směs do čistého hrnce přes jemné sítko, abyste odstranili vanilkový lusk. Na mírném ohni krém jemně zahřívejte, dokud nezačne houstnout, ale nevařte. Neustále míchejte, dokud krém nezíská hladkou a hustou konzistenci. (Tip: Když přejedete prstem po zadní straně lžíce a krém se nerozteče zpět přes linku, je připraven.)

  5. Servírování: Podávejte okamžitě, nalité přes crumble, ovocný koláč nebo nadýchaný pudink. Zbytky můžete skladovat až 2 dny v lednici a před podáváním je buď ohřát, nebo vychladit. 🍏🍮


Chuťové tipy:

  1. Vegan alternativa: Pro veganskou verzi vyměňte mléko za mandlové mléko a použijte kukuřičný škrob místo vajec k zahuštění krému. (Tip: Přidejte trochu kurkumy, aby měl krém hezkou zlatavou barvu.)

  2. Aromatická variace: Zkuste do mléka při ohřívání přidat kousek pomerančové kůry nebo špetku skořice pro extra hřejivou chuťovou variaci. 🍊

  3. Jemnější textura: Pokud preferujete hladší texturu krému, můžete směs po zahuštění ještě jednou přecedit přes jemné sítko.


Sezónní a chuťové tipy:

  1. Zimní zahřátí: Podávejte vanilkový krém přelitý přes jablečný crumble nebo hruškový koláč pro dokonalý zimní dezert. 🍎

  2. Letní lehkost: V létě ho můžete podávat vychlazený, spolu s čerstvými jahodami nebo malinami pro osvěžující dezert. 🍓

  3. Extra vanilka: Pokud chcete opravdu intenzivní vanilkovou chuť, můžete do mléka přidat dvě vanilkové lusky nebo použít vanilkový extrakt.

Zpět na blog