Vanilkový rýžový puding

Nejlepší krémový vanilkový rýžový pudink: Nostalgie, která zahřeje srdce i chuťové buňky 🍚✨

Tento krémový vanilkový rýžový pudink od Agáty Lei je inspirován tradičním receptem jeho babičky, který ho přivedl k tomu, aby se stal kuchařem. Krásně jemná struktura a bohatá chuť tohoto pudinku vás vrátí zpět do dětství. Tento nostalgický dezert je perfektní pro chladné večery, kdy si chcete dopřát něco sladkého a uklidňujícího.

Ingredience:

  • 500 ml plnotučného mléka 🥛
  • 500 ml smetany ke šlehání 
  • 50 g cukru krupice + 2-3 lžíce na posypání
  • 180 g rýže na pudink 🍚
  • 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, seškrábnutá semínka 🌿
  • Zlatý sirup na podávání 🍯

Délka přípravy: 15 minut aktivní přípravy + 45 minut vaření
Množství: 6 porcí


Postup:

  1. Ohřev mléka a smetany: V mělkém kastrolu smíchejte mléko, smetanu a cukr. Zahřívejte na nízkém plameni, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs se jemně nepropojí.

  2. Přidání rýže a vanilky: Zvýšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté snižte plamen a přidejte rýži, vanilková semínka a lusk. (Tip: Vanilkový lusk nejenže dodá krásnou vůni, ale i hloubku chuti.) Nechte směs velmi jemně vařit 45 minut, dokud rýže nezměkne a nenasákne krémovou tekutinu. Občas zamíchejte, aby se rýže nepřichytila na dno.

  3. Zlatavá krusta: Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Posypte vrch pudinku 2-3 lžícemi cukru krupice a vložte pod gril, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří zlatavou, křupavou krustu. (Tip: Sledujte gril, aby se cukr nespálil, ale zůstal krásně karamelový.)

  4. Servírování: Podávejte teplé, přelité zlatým sirupem, který dodá pudinku další vrstvu sladkosti a jemně karamelovou chuť. 🍯🍚


Delicious tipy:

  1. Skladování zbytků: Pokud vám zbyde, uchovejte pudink v uzavřené nádobě v lednici po dobu 2-3 dnů. Před podáváním ho znovu ohřejte do horké teploty, nebo si ho vychutnejte studený s trochou marmelády pro extra sladkost.

  2. Hustší verze: Pokud preferujete hutnější pudink, nechte rýži vařit o několik minut déle, dokud neabsorbuje více tekutiny. (Tip: Rýže po vychladnutí ještě zhoustne, takže při vaření myslete na konečnou konzistenci.)

  3. Alternativa k cukru: Místo krupicového cukru můžete použít hnědý cukr na posypání, který vytvoří bohatší karamelovou chuť a temnější křupavou vrstvu.


Sezónní a chuťové tipy:

  1. Podzimní variace: Přidejte do mléka a smetany před vařením kousek skořice nebo hvězdičku badyánu pro hřejivý podzimní twist. 🍂

  2. Letní svěžest: Podávejte pudink se zmrzlinou nebo čerstvými jahodami, které dodají lehkost a svěžest. 🍓

  3. Karamelový twist: Místo zlatého sirupu zkuste pudink přelít karamelovou omáčkou nebo slaným karamelem pro extra sladký zážitek. 🍮

Zpět na blog