Tento recept na vanilkové sušenky přináší kouzlo Skotska přímo do vaší kuchyně. Křehké, jemně sladké a s bohatou vanilkovou vůní – ideální k odpolednímu čaji nebo jako sladká pochoutka na piknik. S jednoduchou přípravou a krátkou dobou pečení jsou tyto sušenky perfektní volbou, když si chcete dopřát něco výjimečného. Pojďme rovnou k věci:
Ingredience:
- 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, seškrábnutá semínka 🌿
- 100 g cukru krupice + extra na posypání
- 200 g nesoleného másla, změklého + extra na vymazání
- 300 g hladké mouky, prosáté + extra na podsypání
Délka přípravy: 15 minut příprava, 15 minut pečení + čas na chlazení
Množství: 24 kusů
Postup:
-
Příprava těsta: Pomocí nože vyškrábejte semínka z vanilkového lusku a vložte je do velké mísy s cukrem. Dobře promíchejte, aby se vanilka rovnoměrně rozložila. Přidejte změklé máslo a promíchejte dřevěnou lžící, dokud není směs lehce krémová. (Tip: Uložte zbylý vanilkový lusk do nádoby s cukrem a vytvořte si domácí vanilkový cukr pro další pečení!) Přidejte mouku a špetku soli a zpracujte těsto, dokud nevznikne měkká hmota. Zabalte do potravinářské fólie a nechte odležet v lednici alespoň 1 hodinu nebo přes noc.
-
Vyválčení těsta: Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na tloušťku asi 5 mm. Pomocí kulatého vroubkovaného vykrajovátka (8 cm) vykrajujte sušenky a zbylé těsto znovu zpracujte, dokud nebudete mít 24 kusů. Přendejte je na dva velké vymazané plechy a lehce posypte cukrem. Před pečením dejte plechy na 10 minut zpět do lednice. (Tip: Chlazení před pečením zajistí, že sušenky udrží svůj tvar a budou krásně křupavé)
-
Pečení: Předehřejte troubu na 160°C (140°C horkovzduch). Pečte sušenky asi 15 minut, v polovině času plechy prohoďte, aby se rovnoměrně propekly. Sušenky by měly být světle zlatavé. Přeneste je na mřížku a nechte zcela vychladnout, aby se krásně zkřehly.
-
Servírování a skladování: Uložte sušenky do velké uzavíratelné sklenice nebo dózy a užívejte si je třeba k odpolednímu čaji, pikniku nebo jako sladkou pochoutku kdykoli během dne. (Tip: Sušenky skladujte v chladném a suchém prostředí až 3 dny, aby zůstaly čerstvé a křehké) 🍪
Chuťové tipy:
-
Uchování čerstvosti: Uložte sušenky do vzduchotěsné nádoby a skladujte v chladném místě po dobu až 3 dnů. To zajistí, že si udrží svou křehkost a jemnou chuť.
-
Alternativa k vanilce: Pokud nemáte vanilkový lusk, můžete použít 1 lžičku vanilkového extraktu, ale sušenky budou mít intenzivnější a méně jemnou chuť.
-
Různé příchutě: Zkuste přidat do těsta jemně nastrouhanou citronovou kůru pro svěží twist nebo špetku skořice pro hřejivější chuť. 🍋🍂
Sezónní a chuťové tipy:
-
Letní svěžest: Podávejte vanilkové sušenky s lehkým ovocným kompotem z čerstvých jahod nebo malin. 🍓
-
Podzimní variace: Přidejte do těsta špetku muškátového oříšku nebo zázvoru a sušenky podávejte s horkým jablečným ciderem. 🍏
-
Luxusní zážitek: Před podáváním můžete sušenky namočit do rozpuštěné hořké čokolády a nechat ztuhnout pro extra bohatou chuť. 🍫