Vanilkové řezy

Vanilkový řez: Luxusní dezert, který okouzlí každého 🍰🌟

Vanilkový řez je klasika, kterou milují generace. Spojuje křupavou vrstvu listového těsta s jemnou, bohatou vanilkovou náplní a sladkou polevou, která vás přenese do světa lahodného pečiva. Tento recept vás provede krok za krokem k dokonalému vanilkovému řezu, který je ideální pro speciální příležitosti i pro chvíle, kdy si chcete dopřát něco výjimečného.

Ingredience:

Na těsto a náplň:

  • 320 g plátkového listového těsta s máslem, předem vyváleného
  • 2 plátky želatiny (platinové kvality, jako např. Dr. Oetker)
  • 90 g kukuřičného škrobu
  • 125 g cukru krupice
  • 4 střední žloutky z vajec od volně chovaných slepic
  • 1 lžíce vanilkové pasty nebo extraktu
  • 375 ml plnotučného mléka 🥛
  • 500 ml smetany na šlehání
  • 50 g nesoleného másla, nakrájeného na kousky 🧈

Na polevu:

  • 230 g moučkového cukru
  • 50 ml citronové šťávy nebo vody 🍋
  • Růžový potravinářský gel na barvení

Speciální vybavení:

  • Čtvercová forma s volným dnem 20 cm, vyložená pečicím papírem s přesahem 5 cm na každé straně
  • Cukrářský sáček s hladkou tryskou 2 mm
  • Koktejlová tyčinka

Délka přípravy: 1 hodina + čas na chlazení
Množství: 8 lahodných plátků


Postup:

  1. Pečení těsta: Předehřejte troubu na 180°C (horkovzduch) nebo stupeň 6 na plynovém sporáku. Vyválejte těsto do délky 40 cm a šířky alespoň 20 cm (po upečení ho můžete zastřihnout). Těsto položte na velký plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte ho dalším pečicím papírem a druhým plechem, aby se těsto při pečení nenafouklo. (Pozor: Ujistěte se, že těsto je rovnoměrně rozválené a že pečicí papír s druhým plechem je správně položen, jinak se může těsto nerovnoměrně upéct.) Pečte 25 minut, dokud není těsto zlatavé a propečené. Poté vyjměte a nechte vychladnout na mřížce. 🍞

  2. Příprava náplně: Namočte želatinu do malé misky s vodou na 5 minut, aby změkla. Mezitím v hrnci zahřejte mléko a smetanu, dokud nezačne vřít. (Pozor: Nenechte mléko a smetanu přejít varem – jakmile začne směs bublat, snižte teplotu.) V jiné misce vyšlehejte kukuřičný škrob, cukr, žloutky a vanilku do husté pasty. Postupně přilévejte horké mléko a smetanu do směsi kukuřičného škrobu, dokud není hladká (Tip: Ze začátku může být směs hrudkovitá, ale postupně se zjemní, jak budete přidávat více tekutiny.)

  3. Zahuštění a dokončení: Směs vraťte do hrnce a na středním plameni ji přiveďte k varu. Neustále šlehejte, dokud náplň nezhoustne (cca 5 minut). (Pozor: Nezapomeňte směs neustále šlehat, aby se nepřichytila ke dnu hrnce.) Vymačkejte přebytečnou vodu z želatiny a přidejte ji spolu s máslem do směsi. Míchejte, dokud se želatina nerozpustí a máslo se zcela nezačne mísit s náplní.

  4. Sestavení: Těsto ostrým nožem ořízněte na dva čtverce o rozměrech 20x20 cm, aby pasovaly do připravené formy. Jeden čtverec položte na dno formy, nalijte na něj vanilkovou náplň a přikryjte druhým čtvercem těsta. (Pozor: Ujistěte se, že náplň je rovnoměrně rozprostřena a že horní vrstva těsta těsně přiléhá, aby řez držel tvar.) Zakryjte a dejte chladit, dokud náplň nezpevní (cca 4 hodiny nebo přes noc). ❄️

  5. Příprava polevy: 200 g moučkového cukru prošlehejte s 40 ml šťávy nebo vody, dokud nebude hladká. V jiné misce smíchejte zbývající cukr s trochou citronové šťávy nebo vody a přidejte růžové potravinářské barvivo, dokud nevznikne jemná růžová poleva. Nalijte bílou polevu na vychladlý řez a rozetřete ji pomocí paletového nože nebo zadní strany lžíce. Poté růžovou polevu přelijte do cukrářského sáčku a vytvořte na povrchu pruhy. Koktejlovou tyčinkou tahejte kolmo přes pruhy, aby vznikl klasický "feather icing" vzor. Nechte polevu zatuhnout (asi 30 minut). Nakonec vanilkový řez rozřízněte na 2 poloviny a každou polovinu na 4 plátky. (Pozor: Při řezání dbejte na to, aby se poleva nelámala – použijte zoubkovaný nůž a jemné tahy.) 🍰


Sezónní a chuťové tipy:

  1. Letní osvěžení: Do vanilkové náplně přidejte lžíci citronové nebo pomerančové kůry, která dodá svěží citrusový nádech. 🍋

  2. Podzimní a zimní variace: Přidejte špetku skořice nebo kardamomu do vanilkové náplně pro hřejivý kořeněný podtón, který je ideální pro chladnější měsíce. 🍂

  3. Karamelová vrstva: Pro extra sladkost přidejte tenkou vrstvu karamelu na spodní těsto před nalitím vanilkové náplně. Tento karamelový twist dodá řezu neodolatelnou chuť. 🍮

Zpět na blog