Díl vanilkového dortu

Nejlepší vanilkový dort: Vláčný zázrak, který zůstane čerstvý až 4 dny! 🍰🌟

 

Tento recept na vanilkový dort je mým nejlepším, který kombinuje japonské techniky s klasickým máslovým dortem. Výsledkem je neuvěřitelně jemný, měkký a nadýchaný dort, který zůstává čerstvý a vláčný až 4 dny! Je to ten pravý profesionální dort pro speciální příležitosti i každodenní mlsání.


Ingredience:

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 4 velká vejce (pokojová teplota)
  • 1 ½ šálku cukru krupice 
  • 115 g nesoleného másla, nakrájeného na kousky
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 3 lžičky rostlinného oleje

Délka přípravy: 20 minut příprava, 30 minut pečení
Množství: 2 vrstvy dortu (pro 8-10 porcí)


Postup:

  1. Příprava trouby a formy: Předehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch) a vymažte dvě dortové formy o průměru 20 cm máslem a vyložte je pečicím papírem.

  2. Směs suchých ingrediencí: Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložte stranou.

  3. Šlehání vajec a cukru: Pomocí elektrického mixéru šlehejte vejce s cukrem po nutnou dobu (obvykle 7 minut) na vysoké rychlosti, dokud směs nezesvětlá, nezvětší svůj objem a nebude lesklá. (Tip: Tento krok je klíčový pro nadýchanou texturu dortu.)

  4. Ohřev mléka a másla: Zatímco se vejce šlehají, zahřejte mléko a máslo v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, dokud se máslo zcela nerozpustí. Přidejte vanilkový extrakt a olej a směs jemně promíchejte. (Tip: Použijte horké mléko, aby se dort lépe nafoukl.)

  5. Spojení směsí: Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do vaječné směsi a míchejte na nízké rychlosti. Nakonec přilijte horkou mléčnou směs a krátce promíchejte, dokud těsto není hladké.

  6. Pečení: Těsto nalijte do připravených forem a několikrát je poklepejte o stůl, aby unikly velké vzduchové bubliny. Pečte 30 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.

  7. Chlazení: Nechte dort vychladnout ve formách po dobu 10 minut, poté jej vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pokud plánujete vrstvený dort, dorty ochlaďte dnem vzhůru, aby se povrch vyrovnal.

  8. Dekorace: Dort můžete ozdobit vanilkovým máslovým krémem, šlehačkou a čerstvým ovocem, nebo jednoduše pocukrovat moučkovým cukrem a servírovat s jogurtem nebo smetanou. 🍓🍰


vanilkový dort

Tipy pro dokonalý vanilkový dort:

  1. Vejce pokojové teploty: Vejce při pokojové teplotě se lépe vyšlehají, což dodá těstu lehkost. Pokud máte vejce z lednice, vložte je na 5 minut do teplé vody, než je použijete. (Tip: Čím čerstvější vejce, tím lépe se dort nafoukne.)

  2. Správné zahřívání másla a mléka: Ujistěte se, že máslo a mléko jsou při přidávání do těsta horké, což pomáhá lepšímu zvednutí dortu. (Tip: Pokud směs necháte příliš vychladnout, dort nebude tak nadýchaný.)

  3. Důležité údery: Před pečením několikrát poklepejte dortové formy o pracovní desku, aby se uvolnily velké vzduchové bubliny. To zajistí rovnoměrnější texturu a hladký povrch.

  4. Skladování: Dort zůstává čerstvý a vláčný až 4 dny. Uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě nebo v lednici. Dort je dokonce stále vláčný i pátý den! (Tip: Pokud dort nezamýšlíte hned zdobit, zabalte ho do potravinářské fólie, aby nevyschl.)


Sezónní a chuťové tipy:

  1. Jarní svěžest: Zkuste do těsta přidat jemně nastrouhanou citronovou kůru nebo maliny, které dodají dortu svěží chuť a barvu. 🍋

  2. Podzimní hřejivost: Přidejte do těsta špetku skořice nebo muškátového oříšku a vytvořte tak hřejivý podzimní dort, který se skvěle hodí k horkému čaji nebo kávě. 🍂

  3. Letní osvěžení: Pro letní twist podávejte dort se zmrzlinou a čerstvými jahodami, malinami nebo broskvemi. 🍓

Zpět na blog