Tento recept na vanilkový dort je mým nejlepším, který kombinuje japonské techniky s klasickým máslovým dortem. Výsledkem je neuvěřitelně jemný, měkký a nadýchaný dort, který zůstává čerstvý a vláčný až 4 dny! Je to ten pravý profesionální dort pro speciální příležitosti i každodenní mlsání.
Ingredience:
- 2 šálky hladké mouky
- 2 ½ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 4 velká vejce (pokojová teplota)
- 1 ½ šálku cukru krupice
- 115 g nesoleného másla, nakrájeného na kousky
- 1 šálek plnotučného mléka
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 3 lžičky rostlinného oleje
Délka přípravy: 20 minut příprava, 30 minut pečení
Množství: 2 vrstvy dortu (pro 8-10 porcí)
Postup:
-
Příprava trouby a formy: Předehřejte troubu na 180°C (160°C horkovzduch) a vymažte dvě dortové formy o průměru 20 cm máslem a vyložte je pečicím papírem.
-
Směs suchých ingrediencí: Ve velké míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. Odložte stranou.
-
Šlehání vajec a cukru: Pomocí elektrického mixéru šlehejte vejce s cukrem po nutnou dobu (obvykle 7 minut) na vysoké rychlosti, dokud směs nezesvětlá, nezvětší svůj objem a nebude lesklá. (Tip: Tento krok je klíčový pro nadýchanou texturu dortu.)
-
Ohřev mléka a másla: Zatímco se vejce šlehají, zahřejte mléko a máslo v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, dokud se máslo zcela nerozpustí. Přidejte vanilkový extrakt a olej a směs jemně promíchejte. (Tip: Použijte horké mléko, aby se dort lépe nafoukl.)
-
Spojení směsí: Postupně přidávejte směs suchých ingrediencí do vaječné směsi a míchejte na nízké rychlosti. Nakonec přilijte horkou mléčnou směs a krátce promíchejte, dokud těsto není hladké.
-
Pečení: Těsto nalijte do připravených forem a několikrát je poklepejte o stůl, aby unikly velké vzduchové bubliny. Pečte 30 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle zapíchnutá do středu dortu nevyjde čistá.
-
Chlazení: Nechte dort vychladnout ve formách po dobu 10 minut, poté jej vyklopte na mřížku a nechte zcela vychladnout. Pokud plánujete vrstvený dort, dorty ochlaďte dnem vzhůru, aby se povrch vyrovnal.
-
Dekorace: Dort můžete ozdobit vanilkovým máslovým krémem, šlehačkou a čerstvým ovocem, nebo jednoduše pocukrovat moučkovým cukrem a servírovat s jogurtem nebo smetanou. 🍓🍰

Tipy pro dokonalý vanilkový dort:
-
Vejce pokojové teploty: Vejce při pokojové teplotě se lépe vyšlehají, což dodá těstu lehkost. Pokud máte vejce z lednice, vložte je na 5 minut do teplé vody, než je použijete. (Tip: Čím čerstvější vejce, tím lépe se dort nafoukne.)
-
Správné zahřívání másla a mléka: Ujistěte se, že máslo a mléko jsou při přidávání do těsta horké, což pomáhá lepšímu zvednutí dortu. (Tip: Pokud směs necháte příliš vychladnout, dort nebude tak nadýchaný.)
-
Důležité údery: Před pečením několikrát poklepejte dortové formy o pracovní desku, aby se uvolnily velké vzduchové bubliny. To zajistí rovnoměrnější texturu a hladký povrch.
-
Skladování: Dort zůstává čerstvý a vláčný až 4 dny. Uchovávejte ho v uzavřené nádobě při pokojové teplotě nebo v lednici. Dort je dokonce stále vláčný i pátý den! (Tip: Pokud dort nezamýšlíte hned zdobit, zabalte ho do potravinářské fólie, aby nevyschl.)
Sezónní a chuťové tipy:
-
Jarní svěžest: Zkuste do těsta přidat jemně nastrouhanou citronovou kůru nebo maliny, které dodají dortu svěží chuť a barvu. 🍋
-
Podzimní hřejivost: Přidejte do těsta špetku skořice nebo muškátového oříšku a vytvořte tak hřejivý podzimní dort, který se skvěle hodí k horkému čaji nebo kávě. 🍂
-
Letní osvěžení: Pro letní twist podávejte dort se zmrzlinou a čerstvými jahodami, malinami nebo broskvemi. 🍓