Skladování vanilkových lusků: Expertní průvodce pro dlouhodobou čerstvost

Slyšet příběhy o tom, jak se nádherné vanilkové lusky zkazily kvůli nesprávnému skladování, je to nejsrdceryvnější, co nás může potkat. Za tuto situaci však nelze nikoho vinit, protože umění skladování vanilkových lusků je něco, co ne každý zná.
Abychom zajistili, že toto specifické koření zůstane ve své špičkové kvalitě, sestavili jsme průvodce, který vysvětluje nejefektivnější způsoby jeho skladování.

Jak dlouho lze vanilkové lusky skladovat, než se zkazí?

Vanilkové lusky mají potenciál vydržet až dva roky, pokud jsou správně uchovávány. Na druhou stranu nepatří k těm plodům, které se po uplynutí doby použitelnosti zkazí; spíše mají tendenci vysychat.

Zze říci, že ačkoli je možné, že lusky lze používat i po uplynutí doby jejich trvanlivosti, všimnete si, že mají velmi malou nebo žádnou zbývající chuť nebo vůni. Je to způsobeno tím, že chuťové složky vanilky podléhají při zrání nebo sušení postupné degradaci.

Vždy doporučujeme využít čerstvé vanilkové lusky co nejdříve, nejlépe do šesti až osmi měsíců od zakoupení, bez ohledu na průměrnou životnost použitých vanilkových lusků. Jak se to dělá? Vzhledem k tomu, že se jedná o jejich nejlepší období, během kterého budete moci náležitě ocenit bohatou a svěží chuť vanilky.

Je možné prodloužit trvanlivost vanilkových lusků?

Pro ty, které zajímá, jak zaručeně prodloužit trvanlivost vanilkových lusků, odpověď zní, že neexistuje žádné kouzelné zaklínadlo, které by to dokázalo. Neexistuje způsob, jak zabránit jejich vysychání, ať už je uchováváte jakkoli dobře. Na druhou stranu máme v souvislosti s touto záležitostí v rukávu ještě jeden trik!

Konkrétně byste si měli vyrobit vlastní vanilkový extrakt (recept najdete na našem webu), protože ten vám umožní zachovat tu krásnou vanilkovou chuť po co nejdelší možnou dobu. Jinak řečeno, čistý vanilkový extrakt má téměř neomezenou trvanlivost.

Na druhou stranu je tu drobný háček: protože základem extraktu je alkohol, dojde k procesu postupného odpařování. Vzhledem k tomu je možné, že síla vanilkové esence bude časem méně výrazná. Z tohoto důvodu je nutné ji skladovat ve skleněné lahvi, která je vzduchotěsná a má těsnění, které zabraňuje úniku.


Ideální podmínky pro skladování vanilkových lusků

Chystáme se odhalit nejdůležitější pokyny pro uchovávání vanilkových lusků, takže si nasaďte buben, protože se je chystáme odhalit! Aby si tyto lusky zachovaly svou vanilkovou chuť po co nejdelší dobu, vyžadují určitý soubor okolností, a to čtyři.


Vhodné balení

Poté, co získáte čerstvé vanilkové lusky, uvidíte, že jsou vlhké, poddajné a vydávají silnou vůni (pokud tyto vlastnosti nevykazují, měli byste si s dodavatelem promluvit). V tomto stavu chceme vše uchovat a prvním krokem k dosažení tohoto cíle je zabalit vše tak, aby se v něm zachytil vzduch.

Pokud jde o sušení lusků, vzduch je vaším protivníkem číslo jedna, protože tento proces urychluje. Za účelem zabránění přístupu vzduchu k vanilkovým zrnkům doporučujeme skladovat je ve vakuově uzavřeném sáčku, který neobsahuje BPA.

Když si koupíte naše prémiové vanilkové lusky, jsou zabaleny v sáčku, který neobsahuje BPA, a dokonale utěsněny pomocí komerčního vakuovacího těsnicího zařízení. Sáček je přizpůsoben vašim požadavkům. Doporučujeme mít po ruce vakuovou svářečku, abyste mohli sáček po každém použití znovu uzavřít pro dlouhodobé skladování.

Pokud jste v nouzi, můžete fazole zabalit do voskovaného papíru a použít vzduchotěsnou skleněnou nádobu nebo sklenici, která není o mnoho větší než samotné fazole. Díky tomu si fazole udrží maximální možné množství vlhkosti.


Omezený přísun světla

Vanilkové lusky uložte do obalu a skladujte je na tmavém místě, které je mimo dosah přímého slunečního záření. Důvodem je skutečnost, že dlouhodobé vystavení intenzivnímu slunečnímu světlu může výrazně snížit jejich kvalitu. Jako ideální úkryt vám poslouží spíž nebo skříň.

Mějte na paměti, že ukrytí lusků po jejich uložení do tmavého obalu nezabrání jejich poškození světlem, proto je budete muset stále ukrývat.


Mírná teplota

Pro vanilkové lusky mohou být problematické podmínky, které jsou buď extrémně horké, nebo extrémně chladné. Nejpodstatnější je pamatovat na to, abyste se vyhnuli jejich skladování v chladničkách, mrazničkách a jiných prostorách, které jsou náchylné na vysoké teploty. V chladných teplotách může dojít ke vzniku plísní na luscích.

Je proto důležité skladovat všechny vanilkové lusky, extrakty, pasty a další výrobky na suchém místě, které je chráněno před přímým slunečním světle.

Doporučuje se uchovávat vanilkové lusky v suchém prostředí, jehož teplota se pohybuje někde mezi 17 a 28 stupni (ideálně mezi 18 až 22 stupni).


Dostatečné větrání

Je nezbytné, abyste nedovolili, aby se v nádobě hromadila vlhkost. Jak již bylo řečeno, plíseň je důsledkem vysoké vlhkosti, což není žádoucí situace.

Aby se zabránilo hromadění vlhkosti je třeba sklenici s vanilkovými lusky jednou za několik týdnů na deset až patnáct minut otevřít. Díky tomu lusky nebudou příliš suché, protože v nich bude moci cirkulovat dostatečné množství vzduchu.

Jak obnovit sušené vanilkové lusky

Vzhledem k tomu, že jste někde udělali chybu, vaše vanilkové lusky vyschly mnohem rychleji, než jste předpokládali. K vašemu štěstí pro vás máme metodu, která vám pomůže s jejich oživením!

Až budou vanilkové lusky zpracovány tímto postupem, budou vhodné ke skladování? Odpověď zní ne; je vhodné je co nejdříve zužitkovat. Získají pak zpět svou chuť? Na druhou stranu budou s největší pravděpodobností obsahovat vanilkovou chuť, která bude jemnější, než byla dříve.

Jednoduše naplňte mělkou misku do poloviny teplou tekutinou, například vodou nebo mlékem, a ujistěte se, že tekutina není vroucí. To je vše, co se od vás vyžaduje. Poté do ní lusky namočte, mísu přikryjte plastovou fólií a směs nechte několik hodin nebo přes noc, pokud máte čas. Díky tomu by se měly rehydratovat a získat zpět svou pružnost.

 

Je možné, že se na mých vanilkových luscích objevily krystalky?

Na mých vanilkových luscích jsou krystalky vanilinu. Patříte mezi šťastné jedince, pokud jste zjistili, že vaše vanilkové lusky na sobě mají malé bílé krystalky. Takové krystalky se označují jako vanilinové krystalky a jsou důkazem toho, že dotyčné vanilkové lusky byly vypěstovány a dozrály v nejvyšší možné kvalitě.

Ve vanilkových luscích se přirozeně vyskytuje chemická látka zvaná vanilin, která je zodpovědná za charakteristickou chuť a vůni vanilkových lusků. Pokud je přítomna ve výrazně vyšší míře, než je obvyklé, má tendenci se v prostředí s nízkou vlhkostí hromadit ve formě krystalů. Přidání většího množství vanilinu má za následek neuvěřitelnou explozi chuti!

Je důležité si uvědomit rozdíl mezi plísní a krystaly vanilinu, protože někteří lidé si je pletou. Plíseň lze popsat jako prášek nebo materiál, který připomíná peří, a lze ji nalézt v několika odstínech bílé, zelené a černé barvy.

A slovo na závěr

Abyste prodloužili dobu, po kterou lze vanilkové lusky používat k vylepšení vašich kulinářských výtvorů, je důležité chránit je před vzduchem a vlhkostí.

Mějte na paměti, že důležitým faktorem je také kvalita zrn a jejich původ. Je možné, že jejich esence bude méně účinná a že se rychleji vysuší, pokud nebudou splňovat pokyny nebo pokud dodavatel nebude správně zacházet s jejich skladováním.

Prozkoumejte naši kolekci právě teď a my vám objednávku přivezeme přímo k vašim dveřím.

Zpět na blog