Když vás honí mlsná a potřebujete něco sladkého během chvilky, tento recept na vanilkové sušenkové těsto z mrazáku je vaší tajnou zbraní. Uchovávejte těsto v mrazáku a v případě potřeby jednoduše nakrájejte na plátky, upečte a vychutnejte si čerstvě upečené sušenky během pár minut. A co je nejlepší? Můžete udělat přesně tolik sušenek, kolik právě potřebujete!
Ingredience:
- 130 g nesoleného másla (zachovejte pokojovou teplotu) 🧈
- 100 g cukru krupice
- 80 g světlého třtinového cukru 🍬
- 1 střední vejce z volného chovu 🥚
- 1 lžička vanilkové pasty 🌿
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky prášku do pečiva
- 220 g hladké mouky
- 80-100 g nasekaných přísad dle chuti (koukněte jednoduché obměny níže)

Postup:
-
Příprava těsta: V míse smíchejte máslo s oběma druhy cukru pomocí elektrického mixéru, dokud nevznikne lehká a nadýchaná směs. V druhé míse promíchejte všechny zbývající ingredience kromě nasekaných přísad. Poté suché ingredience přidejte k máslové směsi a krátce promíchejte, dokud se vše nespojí. Nakonec vmíchejte nasekané přísady dle chuti.
-
Tvarování těsta: Těsto rozdělte na dvě části, pokud chcete různé příchutě. Každou část těsta vložte mezi dva kusy pečicího papíru a rukama vytvarujte do hrubého válce o průměru 4-5 cm. Papír vám pomůže vyhladit povrch těsta. Konce papíru zakruťte, aby těsto bylo pevně uzavřeno, vložte do mrazicího sáčku a nechte alespoň hodinu zmrazit. ❄️
- Pečení: Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušná prosím). Vyndejte těsto z mrazáku a nechte ho odpočinout 1-2 minuty, aby šlo lépe krájet. Ostrým nožem nakrájejte těsto na plátky o tloušťce 1,5 cm – jeden plátek = jedna sušenka! Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 11-12 minut, dokud okraje nebudou zlatavé. Nechte sušenky 5 minut chladnout na plechu, poté je přesuňte na mřížku, dokud úplně nevychladnou (nebo než budou dost chladné na to, aby se daly hned sníst). 🍪

Vanilka s benefity: Vanilková pasta nejen zlepšuje chuť sušenek, ale také obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci v boji proti volným radikálům. 🌿
Další tipy:
-
Snadné obměny: Přidejte své oblíbené ingredience! Zkuste mrazem sušené malinové kousky, pistácie a bílou čokoládu 🍫, tmavou čokoládu a lískové oříšky 🥜 nebo kandovaný zázvor s cukrovou kůrou. Můžete přidat i rozinky, sušené třešně, marshmallows nebo karamelové kousky. Vše nasekejte na jemno, aby se rovnoměrně rozložily v těstě.
-
Plněné sušenky: Pro extra gurmánský zážitek zkuste sušenky před pečením naplnit. Nakrájejte plátek těsta, vložte dovnitř čtvereček čokolády, karamelu nebo marshmallow, a poté těsto zpátky zavřete. Po upečení vás uvnitř sušenky čeká sladké překvapení! 🍫
-
Sezónní koření: Pokud chcete sušenkám dodat sezónní nádech, přidejte do těsta špetku skořice, muškátového oříšku nebo kardamomu. Tento kořeněný twist je ideální pro podzimní a zimní pečení, kdy se koření krásně rozvoní po celé kuchyni. 🍂
-
Textura na přání: Chcete-li sušenky měkčí, pečte je o minutu méně, pro křupavější výsledek přidejte 30 vteřin. Můžete také nakrájet těsto na silnější plátky, pokud máte rádi tlustší sušenky.
-
Dokonalé kulaté sušenky: Jakmile vyndáte plech z trouby, položte na každou sušenku velký kruhový vykrajovač a jemně jí otáčejte. Tím docílíte perfektně kulatého tvaru, protože sušenka narazí do okraje vykrajovače a vyrovná se.