Vanilkové těsto z mrazáku

Jak udělat perfektní vanilkové sušenky za méně než 15 minut, aniž byste potřebovali speciální ingredience

Když vás honí mlsná a potřebujete něco sladkého během chvilky, tento recept na vanilkové sušenkové těsto z mrazáku je vaší tajnou zbraní. Uchovávejte těsto v mrazáku a v případě potřeby jednoduše nakrájejte na plátky, upečte a vychutnejte si čerstvě upečené sušenky během pár minut. A co je nejlepší? Můžete udělat přesně tolik sušenek, kolik právě potřebujete!


Ingredience:

  • 130 g nesoleného másla (zachovejte pokojovou teplotu) 🧈
  • 100 g cukru krupice
  • 80 g světlého třtinového cukru 🍬
  • 1 střední vejce z volného chovu 🥚
  • 1 lžička vanilkové pasty 🌿
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 220 g hladké mouky
  • 80-100 g nasekaných přísad dle chuti (koukněte jednoduché obměny níže)

 

Vanilkové sušenky náhled v kuchyni

Postup:

  1. Příprava těsta: V míse smíchejte máslo s oběma druhy cukru pomocí elektrického mixéru, dokud nevznikne lehká a nadýchaná směs. V druhé míse promíchejte všechny zbývající ingredience kromě nasekaných přísad. Poté suché ingredience přidejte k máslové směsi a krátce promíchejte, dokud se vše nespojí. Nakonec vmíchejte nasekané přísady dle chuti.

  2. Tvarování těsta: Těsto rozdělte na dvě části, pokud chcete různé příchutě. Každou část těsta vložte mezi dva kusy pečicího papíru a rukama vytvarujte do hrubého válce o průměru 4-5 cm. Papír vám pomůže vyhladit povrch těsta. Konce papíru zakruťte, aby těsto bylo pevně uzavřeno, vložte do mrazicího sáčku a nechte alespoň hodinu zmrazit. ❄️

  3. Pečení: Předehřejte troubu na 170 °C (horkovzdušná prosím). Vyndejte těsto z mrazáku a nechte ho odpočinout 1-2 minuty, aby šlo lépe krájet. Ostrým nožem nakrájejte těsto na plátky o tloušťce 1,5 cm – jeden plátek = jedna sušenka! Plátky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 11-12 minut, dokud okraje nebudou zlatavé. Nechte sušenky 5 minut chladnout na plechu, poté je přesuňte na mřížku, dokud úplně nevychladnou (nebo než budou dost chladné na to, aby se daly hned sníst). 🍪
Vanilkové sušenky - náhled v kuchyni 2

Vanilka s benefity: Vanilková pasta nejen zlepšuje chuť sušenek, ale také obsahuje antioxidanty, které mohou pomoci v boji proti volným radikálům. 🌿


Další tipy:

  1. Snadné obměny: Přidejte své oblíbené ingredience! Zkuste mrazem sušené malinové kousky, pistácie a bílou čokoládu 🍫, tmavou čokoládu a lískové oříšky 🥜 nebo kandovaný zázvor s cukrovou kůrou. Můžete přidat i rozinky, sušené třešně, marshmallows nebo karamelové kousky. Vše nasekejte na jemno, aby se rovnoměrně rozložily v těstě.

  2. Plněné sušenky: Pro extra gurmánský zážitek zkuste sušenky před pečením naplnit. Nakrájejte plátek těsta, vložte dovnitř čtvereček čokolády, karamelu nebo marshmallow, a poté těsto zpátky zavřete. Po upečení vás uvnitř sušenky čeká sladké překvapení! 🍫

  3. Sezónní koření: Pokud chcete sušenkám dodat sezónní nádech, přidejte do těsta špetku skořice, muškátového oříšku nebo kardamomu. Tento kořeněný twist je ideální pro podzimní a zimní pečení, kdy se koření krásně rozvoní po celé kuchyni. 🍂

  4. Textura na přání: Chcete-li sušenky měkčí, pečte je o minutu méně, pro křupavější výsledek přidejte 30 vteřin. Můžete také nakrájet těsto na silnější plátky, pokud máte rádi tlustší sušenky.

  5. Dokonalé kulaté sušenky: Jakmile vyndáte plech z trouby, položte na každou sušenku velký kruhový vykrajovač a jemně jí otáčejte. Tím docílíte perfektně kulatého tvaru, protože sušenka narazí do okraje vykrajovače a vyrovná se.

Zpět na blog