Vanilkový koláč ze zbytků vanilky a vanilkového prášku

7 geniálních způsobů, o kterých nevíte, jak využít zbylé vanilkové lusky – nenechte si ujít tyto tipy! 🌿✨

Vanilkové lusky jsou pokladem v kuchyni, který dodá hloubku chuti nejen dezertům, ale i nápojům a pudinkům. Ale co dělat se zbylými lusky po použití? Místo toho, abyste je vyhodili, objevte, jak můžete zbylé vanilkové lusky zužitkovat a přidat další úroveň chuti do svých oblíbených receptů. Zde jsou 7 jednoduchých a chutných způsobů, jak využít zbývající vanilkové lusky využít ve smyslu La vita è bella.


Recepty s vanilkovými lusky (které pro Vás připravujeme):

  • Vanilkové sušenky 🍪
  • Pečený rýžový pudink s vanilkou a muškátovým oříškem 🍚  (pracujeme na tom!)
  • Jednoduchý vanilkový krém 🍮 
  • Babiččin teplý vanilkový rýžový pudink se zlatým syrupem 🍯  (pracujeme na tom!)

Jak zužitkovat zbylé vanilkové lusky:

  1. Vanilkový cukr: Přidejte intenzivní chuť vanilky do vašeho pečení s domácím vanilkovým cukrem. Nasypte 500 g cukru krupice do velké skleněné nádoby. Rozřízněte vanilkový lusk podélně a vyškrábejte semínka. Semínka zamíchejte do cukru a zbylé části lusku vložte do nádoby. Protřepejte a nechte 2 týdny odležet. Vanilkový cukr použijte místo obyčejného cukru pro extra chuť v dezertech a pečivu. 🍰

  2. Ovoce pošírované s vanilkou: Dodejte svému ovoci luxusní nádech přidáním zbylého vanilkového lusku do pošírovacího nálevu. Rozřízněte lusk, vyškrábejte semínka a přidejte je (spolu s luskem) do nálevu na pošírování (vaření mezi 75 a 95 stupni) ovoce, jako jsou hrušky nebo švestky. Výsledné ovoce bude mít jemnou, sladkou vanilkovou chuť, která povýší každý dezert. 🍐🍑 Pošírování je 

  3. Vanilková vodka: Vytvořte si doma vanilkovou vodku, která je skvělým základem pro různé koktejly. Do 70cl lahve vodky vložte 3-4 vanilkové lusky, případně je rozřízněte a přidejte i semínka. Uzavřete lahev a nechte týden luhovat, přičemž lahev každý druhý den protřepejte. Vanilková vodka získá světle hnědou barvu a hlubokou, sladkou chuť, kterou oceníte v koktejlech. 🍸

  4. Vanilkový olej: Připravte si vlastní aromatický vanilkový olej, který můžete použít při pečení nebo jako základ pro salátové dresinky. Rozřízněte vanilkový lusk a přidejte ho do láhve kvalitního oleje (například mandlového nebo olivového). Nechte luhovat 1-2 týdny a pak olej používejte podle potřeby. Tento olej dodá jemný vanilkový nádech vašim pokrmům. 🥗

  5. Vanilkový koupelový olej: Proměňte svou koupel v luxusní relaxační zážitek. Rozřízněte vanilkový lusk a vložte ho do malé lahvičky s nosným olejem, jako je kokosový nebo mandlový olej. Nechte olej luhovat alespoň 1 týden, poté přidejte několik kapek do horké lázně. Vaše pokožka bude jemná a nádherně voňavá. 🛁

  6. Vanilkový extrakt: Vytvořte si domácí vanilkový extrakt, který můžete používat při pečení. Nakrájejte zbylé vanilkové lusky na menší kousky a vložte je do malé skleněné lahve. Zalijte je vodkou nebo rumem a nechte luhovat alespoň 2 měsíce. Čím déle necháte extrakt luhovat, tím intenzivnější bude jeho chuť. Používejte ho stejně jako běžný vanilkový extrakt v receptech. 🍮

  7. Vanilkové soli: Přidejte neobvyklý twist do vaší kuchyně s domácí vanilkovou solí. Rozřízněte vanilkový lusk a přidejte ho do malé nádoby s mořskou solí. Nechte několik dní a poté sůl použijte na pokrmy, jako jsou grilované ryby nebo dezerty, které potřebují dotek sladké slanosti. 🌊


Sezónní a chuťové tipy:

  1. Podzimní teplé nápoje: Přidejte vanilkový lusk do domácího jablečného cideru nebo horké čokolády pro extra hřejivou a uklidňující chuť. 🌰

  2. Vanilkové likéry: Kromě vanilkové vodky zkuste připravit vanilkový likér smícháním vanilkových lusků s brandy nebo rumem. Nechte luhovat několik týdnů pro bohatou a aromatickou chuť. 🥃 

  3. Vanilkový syrup: Uvařte si vlastní vanilkový sirup na koktejly, dezerty nebo kávu. Přiveďte k varu vodu, cukr a zbylé vanilkové lusky, nechte probublávat, dokud se vše nerozpustí, a poté sceďte. Vanilkový sirup uchovávejte v lednici a používejte podle potřeby. 🍮

Zpět na blog