Není nic lepšího než domácí vanilkový krém, který dodá vašim dezertům extra vrstvu bohatosti a chuti. Tento snadný recept je ideální pro přelití přes jablečný koláč, nadýchaný pudink nebo jakýkoliv jiný dezert, který si žádá dokonalou sladkou tečku. S tímto krémem povýšíte každé sousto na opravdový gurmánský zážitek.
Ingredience:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 300 ml plnotučného mléka 🥛
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty 🌿
- 6 středně velkých žloutků
- 3 lžíce zlatého cukru krupice
Délka přípravy: 15 minut
Množství: 700 ml (podáváno pro 6 porcí)
Postup:
-
Infuze smetany a mléka: V hrnci zahřejte smetanu a mléko společně s vanilkovým extraktem (nebo pastou). Nechte směs jemně probublávat pár minut, aby se vanilková chuť rozvinula. Mezitím v žáruvzdorné míse vyšlehejte žloutky s cukrem, dokud směs nezesvětlá a nezhoustne.
-
Spojení směsí: Pomalu nalévejte horkou smetanu a mléko do směsi žloutků a cukru, zatímco rychle šleháte, aby se ingredience dobře spojily. (Tip: Dávejte pozor, aby se žloutky nezačaly vařit, postupujte pomalu a míchání nepřerušujte.)
-
Zahušťování krému: Přelijte směs do čistého hrnce s těžkým dnem a postavte ji na nízký plamen. Krém neustále míchejte dřevěnou lžící, dokud nezhoustne – obvykle to trvá asi 8 minut. (Tip: Udržujte mírný oheň a stále míchejte, aby krém nezkysl a nebyly v něm hrudky.) Krém by měl být dostatečně hustý, aby pokryl zadní stranu lžíce.
-
Podávání: Jakmile krém dosáhne požadované konzistence, sejměte ho z ohně a můžete ho ihned použít na své oblíbené dezerty, jako je jablečný koláč nebo pálený pudink. 🍏🍮
Delicious tipy:
-
Zpracování zbylých bílků: Zbylé bílky vyšlehejte s trochou soli nebo cukru a zmrazte je v uzavřené nádobě až na 3 měsíce. (Tip: Použijte je později na přípravu meringue nebo pavlovy.)
-
Konzistence krému: Pokud chcete krém hustší, můžete přidat lžičku kukuřičného škrobu do směsi žloutků a cukru. Naopak, pro řidší krém přidejte trochu více mléka.
-
Vylepšení chuti: Přidejte do smetany a mléka před ohříváním kousek skořicové kůry nebo pomerančové kůry pro jemnou chuťovou variaci. Tyto přísady odstraňte před přelitím směsi do žloutků. 🍊
-
Textura krému: Pro extra hladkou konzistenci můžete krém po uvaření přecedit přes jemné sítko, abyste odstranili jakékoliv případné hrudky.
Sezónní a chuťové tipy:
-
Jarní svěžest: Přidejte do krému lžíci jemně nasekané čerstvé máty při infuzi smetany a mléka. Tento svěží prvek skvěle doplní dezerty s jahodami nebo jiným letním ovocem. 🍓
-
Podzimní hřejivost: Přidejte do směsi trochu muškátového oříšku nebo skořice pro hřejivý podzimní twist. Tento krém se výborně hodí k dýňovému koláči nebo perníku. 🍁
-
Luxusní variace: Pro extra dekadentní verzi přidejte do směsi před vařením lžíci kvalitního likéru, jako je Grand Marnier nebo Baileys. Tento twist dodá krému bohatou a komplexní chuť. 🥃