Ingredience:
- 500 ml plnotučného mléka 🥛
- 500 ml smetany ke šlehání
- 50 g cukru krupice + 2-3 lžíce na posypání
- 180 g rýže na pudink 🍚
- 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý, seškrábnutá semínka 🌿
- Zlatý sirup na podávání 🍯
Délka přípravy: 15 minut aktivní přípravy + 45 minut vaření
Množství: 6 porcí
Postup:
-
Ohřev mléka a smetany: V mělkém kastrolu smíchejte mléko, smetanu a cukr. Zahřívejte na nízkém plameni, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs se jemně nepropojí.
-
Přidání rýže a vanilky: Zvýšte teplotu a přiveďte směs k varu, poté snižte plamen a přidejte rýži, vanilková semínka a lusk. (Tip: Vanilkový lusk nejenže dodá krásnou vůni, ale i hloubku chuti.) Nechte směs velmi jemně vařit 45 minut, dokud rýže nezměkne a nenasákne krémovou tekutinu. Občas zamíchejte, aby se rýže nepřichytila na dno.
-
Zlatavá krusta: Předehřejte gril na středně vysokou teplotu. Posypte vrch pudinku 2-3 lžícemi cukru krupice a vložte pod gril, dokud se cukr nerozpustí a nevytvoří zlatavou, křupavou krustu. (Tip: Sledujte gril, aby se cukr nespálil, ale zůstal krásně karamelový.)
-
Servírování: Podávejte teplé, přelité zlatým sirupem, který dodá pudinku další vrstvu sladkosti a jemně karamelovou chuť. 🍯🍚
Delicious tipy:
-
Skladování zbytků: Pokud vám zbyde, uchovejte pudink v uzavřené nádobě v lednici po dobu 2-3 dnů. Před podáváním ho znovu ohřejte do horké teploty, nebo si ho vychutnejte studený s trochou marmelády pro extra sladkost.
-
Hustší verze: Pokud preferujete hutnější pudink, nechte rýži vařit o několik minut déle, dokud neabsorbuje více tekutiny. (Tip: Rýže po vychladnutí ještě zhoustne, takže při vaření myslete na konečnou konzistenci.)
-
Alternativa k cukru: Místo krupicového cukru můžete použít hnědý cukr na posypání, který vytvoří bohatší karamelovou chuť a temnější křupavou vrstvu.
Sezónní a chuťové tipy:
-
Podzimní variace: Přidejte do mléka a smetany před vařením kousek skořice nebo hvězdičku badyánu pro hřejivý podzimní twist. 🍂
-
Letní svěžest: Podávejte pudink se zmrzlinou nebo čerstvými jahodami, které dodají lehkost a svěžest. 🍓
-
Karamelový twist: Místo zlatého sirupu zkuste pudink přelít karamelovou omáčkou nebo slaným karamelem pro extra sladký zážitek. 🍮